Θεματικές Ενότητες

Δελφίνια

Στις αρχές του καλοκαιριού του 2007, η ερευνητική ομάδα του Ναυτίλου μαζί με τους επιστήμονες του Ινστιτούτου «Πέλαγος» ξεκίνησε την αποστολή παρατήρησης και καταγραφής των δελφινιών της Ελλάδας στο Ιόνιο Πέλαγος. Η ερευνητική ομάδα περιπλανήθηκε στην Κεφαλονιά, γύρω από το Ληξούρι, όπου είχαν κυκλοφορήσει φήμες για ενα μοναχικό δελφίνι. Οι παρατηρήσεις συνεχίστηκαν μέχρι και ανοιχτά της Πύλου όπου συναντήσαμε πολλά ζωνοδέλφινα.

 

Στον ελλαδικό χώρο υπάρχουν τέσσερα είδη δελφινιών: τα ρινοδέλφινα, τα ζωνοδέλφινα, τα κοινά δελφίνια και τα σταχτοδέλφινα.

 

Τα ρινοδέλφινα είναι τα μεγαλύτερα σε μέγεθος δελφίνια στις ελληνικές θάλασσες και φθάνουν μέχρι τα 3.9 μέτρα στην Μεσόγειο. Τα ρινοδέλφινα βρίσκονται κοντά στις ακτές και γι' αυτό είναι τα πιο γνωστά. Αυτός είναι και ο λόγος που έρχονται συχνά σε σύγκρουση με τους παράκτιους αλιεείς καθώς με την εξυπνάδα που τα διακατέχει έχουν προσαρμοστεί μαθαίνοντας να «κλέβουν» ψάρια, όπως μπαρμπούνια και κουτσομούρες, από τα δίχτυα των ψαράδων, αλλά και άλλα ψάρια από τις υδατοκαλλιέργειες.


Τα κοινά δελφίνια είναι πιο μικρά από τα ρινοδέλφινα σε μέγεθος ενώ κάποια εξωτερικά διακριτικά χαρακτηριστικά τους είναι η σκούρα ραχιαία περιοχή κάτω από το ραχιαίο πτερύγιο η οποία σχηματίζει ένα ευδιάκριτο V και το πιο μακρόστενο ρύγχος του σε σχέση με το ζωνοδέλφινο.


Στην επόμενη αποστολή, επιστήμονες από το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου επιβιβάστηκαν στο Ωκεανογραφικό «ΑΙΓΑΙΟ» και μαζί με την ομάδα του Ναυτίλου ξεκίνησαν για το Θαλάσσιο Πάρκο της Αλοννήσου. Εκεί βρήκαμε και την Μεσογειακή φώκια, Monachus monachus, να παίζει κρυφτό...


Μεταξύ Αλοννήσου και Περιστέρας, ενα κοπάδι από κοινά δελφίνια πλησίασε το σκάφος...Έχουν απομείνει πια λίγα, αφού κάποτε - όπως παραπέμπει και η ονομασία τους - οι πληθυσμοί τους ήταν τέτοιοι που ήταν όντως τα πιο συνηθισμένα. Τα παιχνίδια τους συνεχίζονται για ώρα δίπλα στο σκάφος και γυρίζουν ακόμη στο πλάι για να έχουν καλύτερη επαφή με τους ανθρώπους. Τα δελφίνια βλέπουν εξίσου καλά έξω και μέσα από το νερό. Η όρασή τους δεν περιορίζεται σε σκιές ή περιγράμματα και όταν το μάτι τους εστιάσει πάνω σου δεν σε κοιτούν απλά, σε βλέπουν...

Δείτε σχετικές φωτογραφίες
(photo: Yiannis Issaris / olyvon) (photo: HCMR / olyvon) (photo: HCMR \ olyvon)
(photo: HCMR \ olyvon) (photo: HCMR \ olyvon) (photo: HCMR \ olyvon)
(photo: HCMR \ olyvon)
home